top of page

צבעי שלכת בגן

רבות יצאה נפשנו אל ניחוחות הסתיו הזהוב שמעבר לים. אולם על מה ולמה? הרי יוכל כל יושב הר להעיד, עת הוא יושב תחת גפנו המאדימה ותאנתו המצהיבה ומביט אל האלות העולות באש, אל כליל החורש, האשמר והרימון המזהיבים, שאכן התברכה ארצנו בכל עלי דמיטב. אך אין השלכת הזהובה הנכספת, נחלתה הבלעדית של גבירת ההר. אנסה, ברשותכם, לנפץ דעה קדומה ולשטוף אף את אזורי הארץ הנמוכים בשלוליות שלכת זהובות.

השלכת בארץ מתחילה באיחור יחסי לארצות חצי-הכדור הצפוני. היא מופיעה באזור ההר בתחילת נובמבר, אז האלות האטלנטיות מתחילות להאדים ונמשכת עד נשירת העלים בסוף דצמבר. במהלך תקופה זו, מתפשטת אש השלכת אט-אט בשיפולי ההר, עד הגיעה אל מישור החוף, שם נפגוש אותה, מבעירה בכתום עז את האלה הארץ-ישראלית, אף בסוף ינואר. אמנם, מנות הקור המזינות את הפיגמנטים של עצי ההר, אינן שכיחות באזורים הנמוכים של הארץ וכתוצאה מכך, ישנם מיני עצים שנחלוף עליהם בלי משים. אולם ישנם אחרים, שמלתחת החוף הצבעונית שלהם בהחלט בולטת ומרשימה ואותם נפגוש היום.

נצא אם כן לטייל בארץ בעקבות צבעי השלכת- ראשית, נעלה אל השלכת בירושלים ונבקר בגני ההר ומשם נרד דרך השפלה הגבוהה אל עבר מישור החוף. הביקור בגנים יאפשר לנו לפגוש בצורה מרוכזת, מספר רב של עצים בעלי שלכת צבעונית וכך נוכל להכיר את תכונותיהם, להתרשם מגודלם ולהתאימם אל גינתנו בצורה הטובה ביותר.

הגן הבוטני האוניברסיטאי

גבעת-רם, ירושלים

 

אין ספק, שמי שחפץ ליבו במראות שלכת מרשימים בניחוח חו"ל, כאן בארץ, יעלה לירושלים אל הגן הנפלא הזה. דרך ארוכה לפנינו ולכן רצוי לתכנן את הסיור שיעבור דרך חלקות אירופה, צפון-אמריקה, אסיה והים-התיכון. מומלץ להתחיל את הסיור במעלה הגן ומשם להביט בתמונות השלכת הנהדרות המצטיירות לאורך שיפולי הגבעה ועוטפות את הגן בצבעים חמים. כאן בגן ההררי, נוכל להבחין עד כמה השפעת הקור על הפיגמנט של העלים היא משמעותית- כך למשל בלגרסטרמיה הודית, עוזרר אדום, קוטינוס מזרחי ומיני דולב. השפע הבוטני בגן כולל בין היתר, מיני אגס, מיני אדר, מיני אלה, מיני דובדבן, טיליה אירופאית, מיני

כליל, ליקווידמבר לבני, מקלורה צהובה, אוג משונן, מיני צפצפה, שדר משתלשל, שזיף פעמוני, תות לבן ואוסף גדול נפלא של מיני אלון. הזמן המומלץ לביקור, הוא כאמור נובמבר-דצמבר. למבקרים בינואר, מומלץ להיכנס תחת נופו האדיר של הטקסודיון דו-טורי ולהביט בשמש המנצנצת מבעד לעלי הזהב הקטנטנים.

בגינותינו, תקופה זו מתאפיינת לעתים במחסור בצמחים פורחים- הקיץ תם מזמן ופריחות האביב טרם החלו. הביקור בגן זה, הוא הזדמנות מצוינת להכיר צמחים, ששיא פריחתם הוא כעת, דוגמת האוסף המדהים של מיני האלוי הנמצא בחלקת דרום-אפריקה (ועל כך בהמשך הכתבה). אל דף הגן בגבעת רם.

ניתן לגלול את התמונות. לחצו להגדלה

מבחר מצבעי השלכת בגן

לחצו להגדלה

הגן הבוטני של האוניברסיטה העברית בהר הצופים, ירושלים

 

נשאר בירושלים, אך באווירה שונה לגמרי- אין כאן את השפע הכלל-עולמי שיש בגבעת-רם, אך יש כאן תחושה ביתית נהדרת. הגן בהר הצופים, המוקדש לשימור צמחי ארץ-ישראל, מציע לנו בתקופה זו את מיטב צבעי השלכת המצויים בארץ, במבט דרך משקפיים ירושלמיות המחזקות את רווית הצבע.

כבר בסוף אוקטובר מתחילה להאדים חלקת האלות האטלנטיות. טיול בה בשעות הצהריים המאוחרות, עת השמש משייטת נמוך מאחורי העצים ומבעירה את העלים האדומים באש, היא חוויה יוצאת-דופן. בהמשך הזמן מצטרפים אליהן גם אלה ארץ-

הגן הבוטני של אוניברסיטת

תל-אביב

תחנתנו הבוטנית הבאה, היא גן נח נפתולסקי לצמחי א"י בגן שבאוניברסיטת ת"א. המבקרים בגן כבר בסוף נובמבר, יתקבלו בברכה ע"י צפצפת הפרת הענקית הצבועה בשלכת צהובה. אולם שיאה של השלכת כאן, היא באיחור קל אחרי שוכני ההר- בינואר. או-אז עומדת האלה הארץ-ישראלית הענקית בלב הגן ומפיצה את צבעי הזהב שלה על-פני הגן כולו. כל פיסת שלכת קטנה, שתתחבר בזווית הנכונה לאלה זו תתעצם ותזרח. כך יישאו פרי מאמצי הדולב המזרחי, אלון התולע וכליל החורש להדמות לאחיהם שבהר, זאת בגיבוי צהוב מפרחי הקידה השעירה המפוזרים ברחבי הגן. באזור הבריכה, נטייל בין צבעי החורף של הקנה המצוי לבין התפרחות הזוהרות של קנה-סוכר גבוה וגומא הפפירוס.

ישראלית, אלון התולע וגפן היין בכתום עז, ורימון מצוי, אשמר קוצני וכליל החורש בגוני זהב. באזור הבריכות, נוכל להנות מעלי הקנה המצוי המתבדרים בשלל צבעים, סם-הכלב המזרחי ועדעד הביצות הנצבעים בכתום-אדמדם ומעליהם צפצפת הפרת המצהיבה.

גנים נוספים

עלי שלכת צבעוניים, נוכל למצוא אף בגנים נוספים בארץ, בזמנים שונים בהתאם למיקומם. את חוות הנוי שבעמק-חפר, ראוי לבקר פעמיים בתקופה זו- בנובמבר, נכיר את הקומברטון המאדים ואת אוג הקופל הנפלא, ואילו בינואר, נחזור שוב לחזות באגס קלריאני הנצבע באדום יין וכן בליקווידמבר המפואר והדולב הקליפורני הרמים המקבלים חיזוק של אש מתפרחות אוסף האלוי שבגן. שימו-לב למללויקה מחופה 'רבולושן גולד', הזונחת עתה את צבעיה הזרחניים ומתכסה ב"גולד" אמיתי.

לאחר הסיור של ינואר בחווה, נמשיך על כביש 4 מעט דרומה אל ארבורטום אילנות, שם נפגוש את האלות הסיניות הנדירות, שמתהדרות כעת בבגדיהן הכתומים. לא רחוק מהן, נוכל לשבת ולהרגע תחת האלון השסוע (טורקי) ונצלם את עליו הזהובים מול השמש (המשיכו בשביל וגלו גזעי איקליפטוסים יוצאי-דופן).

בין נובמבר לדצמבר, מומלץ להגיע אל פארק נאות קדומים- את השלכת פותחות הגפנים המזהיבות שבשיפולי גבעת המוריה, המוגשות על-גבי מצע עלי חרוב חומים וחמימים. אליהן מצטרפות לאחר מכן אלה ארץ-ישראלית צהובה, אלה אטלנטית אדומה וצפצפת הפרת צהובה, הנושבת מעל האגם התחתון. הטיול בשמורה, מלווה במראה הטבעי של דגני ארץ-ישראל, שיבשו זה מכבר ומאפשרים לשמש של בין-הערביים לצבוע את רקע העצים בזהב אוורירי.

שלכת צבעונית גם במישור החוף - האמנם?
אם נאסוף ונחבר פרט לפרט, תתגלה לפנינו תמונה השוברת את המיתוס- קיימים צבעי שלכת גם באזורי הארץ הנמוכים. בעזרת תכנון שתילה מושכל, נוכל לקבל גן המלא בצבעי שלכת נפלאים.

מרבית הצמחים שלפניכם, ינדבו צבעי שלכת נפלאים בכל שנה. כמובן שככל שהלילות יהיו קרים יותר, כך גם הפיגמנט יהיה עז (יוצאים מן הכלל הם כליל החורש, גפן היין, קרית הפקאן ואלון התולע שלא בכל שנה יספקו את הסחורה הנדרשת).

אמליץ על מספר מינים עליהם אפשר לסמוך תמיד:

לחצו להגדלה

לגרסטרמיה הודית - עץ קטן (6-8מ') בעל גזע ציורי ומיוחד, הפורח במגוון רחב של צבעים באביב ובקיץ. ללגרסטרמיה צבעי שלכת הנעים בין אדום בהר לזהוב בשפלה ובמישור החוף. עץ "מושלם" במיוחד לגינות קטנות וגינות גג.

ספיון השעווה - עץ בינוני (8-12מ') בעל קצב צימוח מהיר. לספיון מספר זנים המתאפיינים בצבעי שלכת שונים, הנעים בין צהוב לאדום יין. כשבוחרים ספיון לגינה, מומלץ לחכות לסתיו כדי לראות את גוון העלים. בזנים מוגדרים ניתן לדעת מראש את צבע השלכת- למשל 'רד ג'איינט' ו'ברנר אדום', עם עלים אדומים כהים, ו'אילן לוהב' בצבעי אש המחזיקים מעמד זמן רב.

אוג הדונג ואוג הקופל - עצים קטנים (4-5מ', 6-9מ' בהתאמה) מאריכי חיים, המתאפיינים בשלכת אדומה זוהרת נפלאה, בכל חלקי הארץ (למעט הערבה והבקעה). תרמילי הפירות של אוג הקופל נותרים ומקשטים אותו במשך החורף.

מילה חדת-עלים תת-מין אוקסיקרפה 'רייווד' – עץ בינוני (10-15מ'), המתאפיין בשלכת בצבע בורדו יין. עמיד בפני תנאי מזג-אויר קיצוניים ואף בקרקעות שונות.

זלקובה משורית –  עץ בינוני-גדול (12-15מ'), בעל צבעי שלכת מגוונים הנעים בין צהוב, כתום, אדום וסגול. עץ עמיד, מאריך שנים ובעל קצב צימוח מהיר מאד בצעירותו.

אלה סינית – עץ בינוני-גדול (8-15מ') חזק ועמיד ובעל קצב צימוח מהיר. הריבוי בד"כ מזרעים ולכן יש שונות בצבע עלי השלכת, מצהוב ועד אדום. מומלץ לבחור בסתיו את הפרט המיועד לגינה. ראוי לציין אף את הלבלוב האדום המאפיין את האלה באביב.

אגס קלרי - עץ בינוני (15-20מ') המתאפיין בצבעי שלכת שונים- צהוב, כתום, אדום ובורדו. באביב, מתכסה העץ בפריחה לבנה עשירה. לזן "אריסטוקרט" צבעי שלכת אדומים.

רימון מצוי – עץ קטן, מוכר וותיק, יעניק בכל שנה שלכת צהובה לגן.

אפרסמון – עץ קטן (כ-7מ') אשר מלבד פירותיו המתוקים, מעניק לנו גם צבעי שלכת בגוני אש.

גפנית מחומשת וגפנית משולשת – אמנם צמח מטפס ולא עץ, אך ראוי לציין אף אותו. בעזרת "אצבעות דביקות", היא נצמדת לקירות מבנים ולגדרות וצובעת אותם בסתיו באדום מגוון.

מדורת הסתיו

בבואנו לשלב את צבעי השלכת החמים בגינתנו, ראוי להתאימם אל צבעי הגן הקיימים בתקופה זו ובכך ליצור תבנית צבע הרמונית ונעימה לעין. גם אם צבעי הגן העיקריים הם בגוונים קרים למשל, עדיין נוכל לשלב את השלכת הצבעונית, בשימוש בצבעי צהוב-זהוב. אם עיקר הפריחה בגן היא באביב ובקיץ, כמובן שאפשר להוסיף שלכת אדומה, שכן אז הצבעים האחרים לא "יפריעו".

רצוי לחזק את "אש" השלכת האוחזת בגינה בעת הזו, ע"י שימוש בצמחים, שיתמכו בתבנית הצבע החמה- הן בעלים והן בפרחים. מבין העלים הצבעוניים שיתאימו, ראוי לציין ביצן משונן 'רובי' (שטרם נכנס לתרדמת חורף), פרסקיה שיחנית 'ססגונית' בעלת עלי זהב (וקוצים), צורית אדולפי, חלבלוב טירוקלי 'סטיקס און פייר', ניצנית חלודה, מיני קודן (שנשתול בהצללה), גרווילאת ביילי (עץ זהוב, נדיר ומיוחד) וננדינה תרבותית (שמלבד צבעי חורף חמים, תעניק לנו גם פירות כדוריים אדומים). כדי להוסיף עוד צבעי שלכת בירושלים ובהרים הגבוהים, ניתן להוסיף לגן ורד וירג'יני ומללויקה מתקלפת. צמחי "זהב" נוספים תוכלו לפגוש בכתבה "תור הזהב".

מבין פרחי ה"אש" הפורחים בתקופה זו, נציין בעיקר את משפחת מיני האלוי, היוצרים "מדורות" בגדלים וגוונים שונים. אמנם יש לחכות מספר שנים להתבגרות הצמחים כדי שיפרחו, אך כן הדין לגבי עצי השלכת. שיחי אדמום גדול-גביע, יעניקו לגן פריחות בצהוב, כתום ואדום בסתיו וכן פירות אדומים וכתומים של מיני פירקנתה וזני דורנטה יככבו כעת. בינתיים, פזרו בגינה זרעים של כובע-נזיר גדול, שעם השנים יהפוך למרבד בוער.

קבוצת צמחים נוספת, שחשוב לציין בעונה זו, היא משפחת הדגניים. בסוף הקיץ, מתחילות לעלות השיבולים המרהיבות של דגני התרבות שבארצנו ולהפיץ זוהר אוורירי לכל עין. שילובם בין עצי השלכת המזהיבים, יקנה לגן מראה יוצא-דופן אותו לא רגילים לפגוש בארצנו. את הזנים השונים של מיסקנתוס סיני, מינים וזנים של זיף-נוצה, קורטדריה מכסיפה וחבריהם האחרים, תוכלו לפגוש ב"שעתם היפה" שבאתר.

מקום לדאגה

חשיבות גבוהה יש למיקום עצי השלכת בגינה, שכן הם נותנים לשמש החורפית, הכה חשובה לשאר צמחי הגן, להיכנס ולחמם. ניתן למקם פינת ישיבה תחתיהם, שתהיה מוצלת רוב השנה ושמשית בחורף, או לשתול אותם ליד מדשאה או ערוגת פרחים, שייהנו מתנאי ההארה המשתנים. אולם עוד יותר מכך, שתילתם במיקום בו השמש העולה במזרח או שוקעת במערב, מאחוריהם, באופן יחסי לפינת הישיבה שלנו או לחלון מרכזי בבית, חשובה ביותר, שכן בשעות נפלאות אלו, יראה העץ כאילו הוא בוער באש (כפי שניתן לראות בתמונת ספיון השעוה).

סתיו מושלם- פירקנתה אדומה ורימון מצוי.JPG

בתקופה זו של השנה, מבשילים להם פירות נוי רבים על-גבי צמחי הגן. רובם מתאפיינים בגוני אש, שישתלבו נפלא עם צבעי השלכת שעל העצים. אמליץ לשלבם בין עצי הגן כדי לקבל סתיו מושלם. תוכלו להכיר צמחים אלו בכתבה "כדורי סתיו" שבאתר.

פגשנו עצי שלכת רבים השובים את העין ואת הלב ביופיים, אך כאמור, לא כל אחד מהם יתאים לגינה שלנו, אם מפאת גודלו ואם מפאת התאמתו לאזורי הארץ השונים. אך המבחר הוא בהחלט גדול ומתפרש על-פני כחודשיים בשנה. אמנם, נופי שלכת עתירי אופק, כמו בצפון-קרוליינה ובוורמונט שבארה"ב, בקיוטו שביפן, או מרבדי הגפנים שבעמק הלואר, אין אצלנו. אך אני מקווה שבטיולנו זה למדנו, שבשימוש מושכל ובריבוי שתילות ברצפים אחידים, במיוחד בשטחים ציבוריים פתוחים, בהחלט נוכל תוך מספר שנים להתעטף בשמיכת שלכת זהובה ומחממת גם כאן בארצנו הקטנה והיפה.

 

חורף בריא לכולנו.

bottom of page